B

B

diumenge, 4 d’agost del 2013

BARCINO: LA BARCELONA ROMANA




La Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, actual Barcelona va ser fundada com a colònia per August, entre els anys 15  i 10 abans de la nostra era.

La trama urbana ha conservat, fossilitzada, l’estructura original de la Colonia Barcino. Aquesta es va aixecar sobre el Mons Taber, una petita elevació a 16,9m sobre el nivell del mar que estava flanquejada per dos rius, el Llobregat i el Besòs, i entre les muntanyes de la serra de Collserola i la línia de la costa. El perímetre de la ciutat es dibuixa perfectament en qualsevol fotografia aèria de Ciutat Vella. Una planta rectangular arrodonida en els seus angles, per adaptar-se a les vessants del Mont Tàber.

Al trobar-nos davant una assentament de nova creació, la seva estructura urbanística és la clàssica ortogonal utilitzada pels planificadors romans, es a dir un desenvolupament en quadricula, on els carrers es creuen en  angles rectes provocant una xarxa tipus tauler d’escacs. La ciutat s’estructura a l’entorn de dos grans eixos, el nord-sud, que és el cardo maximus i l’est-oest, el decumanus maximus. Al final d’aquests dos carrers es troben les portes de la ciutat. A partir d’aquí els altres carrers es van dissenyant de forma paral·lela i perpendicular als dos grans eixos, conformant-se els cardo i decumanus minors.


A la cruïlla del cardo i decumanus maximus es construeix el fòrum i el mercat. El fòrum és el centre administratiu, judicial, religiós i comercial de la ciutat, que sòl està presidit per un temple dedicat a la triada capitolina o, com és el cas de Barcino, al Divi August. Muralles, aqüeductes, termes, teatres, amfiteatres, arcs..., solen ser altres elements típics de les ciutats romanes, si bé no totes aquestes construccions han estat acreditades a Barcino. Finalment, a les vies d’entrada a les ciutats s’ubiquen les sepultures i els temples funeraris.

El decumanus maximus de Barcino, de 825m, aniria des de la Porta Praetoria (Portal del Bisbe a la Plaça Nova), seguint els carrer del Bisbe, la Plaça Sant Jaume, i els carrer de la Ciutat i Regomir, on es trobava la Porta Decumana Oriental o Porta del Mar.

Per la seva part, el cardo maximus, de 550m, devia començar a la Porta principalis dextra (porta del Call) seguint l’actual carrer del Call, creuant la plaça de Sant Jaume i continuant pel carrer Llibreteria fins la Porta Principalis sinistra (porta de l’Àngel) .
  
El fòrum es trobaria una mica al nord de l’actual plaça de Sant Jaume, en una zona avui edificada i que delimitarien els carrers de Freneria (est), Llibreteria (sud), Sant Domènec del Call (oest) i Pietat (nord).


També hi han les restes del temple dedicat a August, quatre columnes situades al carrer Paradís; de les termes que construïren els Minicius Natalis, en època d’Adrià i dels dos aqüeductes que subministraven aigua a la ciutat, així com de la via sepulcral romana; la domus del carrer de Sant Honorat, i els Tallers i factories de la Plaça del Rei.

I, finalment, la construcció romana que millor es conserva i més representativa de Barcino: les seves muralles.

Iniciem, doncs, el recorregut per la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.



1 comentari: