B

B

dimarts, 22 d’octubre del 2013

LA MURALLA NORD-EST DE BARCINO (PLAÇA DE RAMON BERENGUER)

 


Una de les zones on s'aprecia millor la muralla romana és el tram de la plaça de Ramon Berenguer el Gran. Contemplem les tres parts de què es compon la cinta defensiva. A la seva zona inferior, una construcció d'opus quadratum de base de gres de Montjuïc. La tècnica canvia a partir de la motllura del pas de ronda, convertint-se en un mur a base de pedres molt més petites (opus vittatum). Estava rematada per torres quadrangulars que sobresurten del llenç de la muralla, amb finestres de mig punt. Algunes construccions medievals, com la capella de Santa Àgueda i el Palau Reial, van modificar la muralla a base d'aprofitar l'espai entre torres. Aquest tros té una gran espectacularitat, amb pedres de tons que van des del gris rosat, i constitueix una altra de les imatges famoses de Barcelona.


En aquesta imatge es pot contemplar perfectament l’estructura d’una de les torres de la muralla romana, i el seu aprofitament posterior. La base d’
opus quadratum, fins al pas de ronda, o s’aixecava la part de torre d’opus vittatum i per sobre, la torre octogonal del campanar de la capella de Santa Àgueda, construïda entre els segles XIII al XV.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada